Een baantje rond met:'Een baantje rond met...' is traditioneel de vaste kolomn in de uitgave van de Vriendenkring Thialf 'In en Om Thialf' waarin mensen die betrokken zijn bij Thialf aan het woord komen.

Archief:

Jan Wijnsma

Door Durk ZwaagstraDegenen, die Thialf door de jaren trouw bezochten, weten welke rol Jan vervulde als gastheer en aanspreekpunt. De passie, die hij heeft voor de winter en in het bijzonder voor het schaatsen, is alom bekend.
Toen hij de HBS bezocht, gaf het meebeleven van de Elfstedentocht van 1962-1963, hem een dusdanige kick, dat zijn interesse werd gewekt voor alles wat met schaatsen te maken had. Enkele jaren later verrees Thialf bijna in de ‘voortuin’ van de ouderlijke boerderij. De fraaie boerderij met dwarshuis, stond aan de zuidzijde van de Rotstergaastweg bij de spoorlijn te Nieuweschoot. Het toeval wilde dat Thialf op het gepachte land van zijn vader werd gebouwd.Direct na de opening werd hij een regelmatige bezoeker.In 1968 werd Jan student in Groningen en tevens lid van de schaatsclub.De befaamde Jan Uitham was zijn eerste trainer. Na 5 jaar terug in Heerenveen, als lid van HCH, deed hij mee met o.a. de zomertrainingen in Oranjewoud, onder leiding van Jeen v.d. Berg. Veel wedstrijden en later marathons werden gereden. In de begin jaren van Thialf is, met behulp van subsidie voor de Noord Nederlandse Kunstijsbanen, het schaatsen voor kinderen geanimeerd. Soms kwamen erop 1 dag 2 bussen met kinderen uit één gemeente.
Jan bleek een geschikte schoolschaats-begleider. Later breidde zijn functie uit, toen er behoefte kwam aan een ‘regelaar’ voor de grote schaatswedstrijden.
Volgens eigen zeggen was bij toen een soort ‘duivelstoejager’, dus een manusje van alles. Door zijn beminnelijke wijze van optreden paste hij uitstekend in deze rol. De wedstrijdkalender kwam onder zijn hoede en hij animeerde het thans nog bloeiende ‘huisvrouwenschaatsen’ en het ‘uurschaatsen’ met voorrijders. In 1986 kreeg de open 400-meter baan een overkapping. Volgens Jan zou het vandaag de dag, met de hoge temperaturen en harde wind, bijna onmogelijk zijn om ijs met een prima conditie te maken. Thialf heeft 21 jaar gebruik kunnen maken van Jan zijn animo voor schaatsen. Vermeld mag worden dat hij meermalen lopend, fietsend en schaatsend de Elf Steden bedwong. Fietsend zelfs meer dan 30 keer. Met verve komen de toertochten op het Nannewijd en de Elf Meren ter sprake. Sinds 2001 geniet Jan als jurylid c.q. vrijwilliger bij de ‘grote’ wedstrijden. Wat we niet weten is dat op zolder van de familiewoonboerderij in Nieuweschoot, een enorme verzameling van en over de schaatssport aanwezig is.Geordend is er een complete bibliotheek van schaatsboeken met fraaie illustraties. Zo liggen er alle uitgegeven programmaboekjes van Thialf, alsmede de verschenen posters en foto’s. Uiteraard ook de persoonlijke trofeeën. Eigenlijk is het een klein schaatsmuseum met specifieke aandacht voor Thialf.


Archief:
Jarco Nieweg, interim-directeur Thialf (oktober 2007)
Jan Wijnsma (februari 2007)
Beert Boomsma (februari 2006)