In en Om Thialf archief

 

Elfstedenrijders!

Voor de super-lange-afstand-mensen staat er dit seizoen een interessant gebeuren op het programma. De wedstrijdtochten-rijders, die ook hun kontributie moeten afdragen aan de K.N.S.B., voelden zich terecht wel eens achtergesteld. Het was de vergeten groep. De K.N.S.B. is zich hier ook wel van bewust en wil daar nu verandering in brengen. De steeds meer in de belangstelling komende ,,100-ronden-wedstrijden" worden nu door de K.N.S.B. gecoördineerd. Er worden nu 10 wedstrijden voor A-rijders over 100 ronden in kompetitieverband gereden, met een puntenklassement. De winnaar van elke wedstrijd krijgt 10,1 punt, nr. 2 krijgt 9 punten, nr. 3 8 punten en zo vervolgens tot nr. 10, die nog 1 punt krijgt. Wie de meeste punten heeft is leider. Dat nr. 1 10,1 punt krijgt is om de volgende reden. Tweemaal tweede is 18 punten. Eenmaal eerste en een­maal derde wordt 18,1 punt en uiteindelijk is deze laatste prestatie ook iets beter. Verder kan men aan het aantal tienden zien hoeveel wedstrijden men gewonnen heeft.
Wie is nu A-rijder, die de 100 ronden rijdt en wie B-rijder, die de 50 ronden moet afleggen? Dit kan zeker nog moeilijkheden opleveren. Ik geloof, dat het zó is, dat men zich aanvankelijk zelf klasseert. De nieuwelingen zullen toch eerst de 50 ronden willen proberen, vóór ze overstappen naar de A-groep. Wie echter de B-wedstrijd wint, wordt automatisch A-rijder. En degenen, die zichzelf aanvankelijk in de A-groep klasseren, maar de halve wedstrijd nog niet uit kunnen rijden, zullen er beter aan doen over te gaan naar de B-groep.
Er is een voorlopig programma opgesteld en verheugend is, dat alle ijs­banen hier in meespelen. Bij natuurijs zullen er wedstrijden kunnen ver­vallen of opgeschoven worden.

Het programma luidt als volgt:

  • 25 november - Deventer
  • 3 december - Amsterdam
  • 10 december - Alkmaar
  • 17 december - Assen
  • 24 december - Groningen
  • 7 januari - Heerenveen
  • 14 januari - Eindhoven
  • 21 januari - Utrecht
  • 4 februari - Heerenveen of Eindhoven
  • 11 februari - Amsterdam

Na de slotwedstrijd in Amsterdam, waar de groteeidersprijs verreden wordt, staan er nog een paar wedstrijden op het programma, n.l. 23 februari in Assen en 25 februari in Groningen, waarna op 4 maart het kampioenschap van Nederland verreden wordt. De K.N.S.B. zal deze wedstrijd nog toe moeten wijzen. Zowel Eindhoven als Heerenveen hebben zich kandidaat gesteld. Deze wedstrijd gaat over 150 ronden en de deelnemers hebben zich in de voorgaande ronde-wedstrijden moeten klasseren. Het maximum aantal deelnemers zal 60 bedragen. Al met al staat dus de super-lange-afstand-rijders een belangrijk seizoen te wachten.

 

Jeen van den Berg.

 

<< terug