Eén van de activiteiten van de vriendenkring is om wat aan de naamsbekendheid te doen, zoals afgelopen winter met dit interview in De IJsster van onze voorzitter Pauline Hazelhoff. Hierin legt de voorzitter in het kort uit welke activiteiten zoal door de Vriendenkring Thialf worden gedaan.

 

In de schijnwerpers

 

Pauline Hazelhoff, voorzitter Vriendenkring ThialfIn deze nieuwe rubriek willen we iedere keer iemand die op een of andere manier iets te betekenen heeft voor schaatssport in de spotlights zetten.
Dat kan iemand zijn die zeer goed gepresteerd heeft in de schaatssport, maar ook iemand die hard aan de weg timmert om innovaties in het schaatsen door te voeren, of iemand die een organisatie vertegenwoordigt die actief is op één van de talrijke takken van de schaatssport (shorttrack, lange baan, kunstrijden, curling, schoonrijden, enz.).
Vandaag een interview met mevrouw Pauline Hazelhoff-Luinstra, voorzitter van de Vriendenkring Thialf, maar ook moeder van 'onze' trainsters Annemieke en Suzanne.

Wat doet de Vriendenkring Thialf nu precies?
De Stichting Vriendenkring Thialf steunt allerlei activiteiten in en rond Thialf. Dat kunnen personen, groepen of organisaties zijn. We ondersteunen het schaatsen in de breedste zin van het woord : kunstschaatsen, curling, shorttrack..en we ondersteunen acties als Schaatsen voor Water en het Schoolschaatsen. De Vikingrace helpen we met  prijzen. Ook doen we wel wat met de ijshal zelf. De stoeltjes die nu op de tribune langs de 400 m baan staan, komen uit de ijshockeyhal. Wij hebben ervoor gezorgd dat deze hergebruikt en opnieuw geplaatst werden. Ook voor de matten langs de baan hebben wij gezorgd. Het AED apparaat hier (de defibrillator) komt van ons. Voorwaarde was dan wel dat Thialf zelf de mensen hiervoor opleidde. En in het verleden hebben we wel individuele schaatsers gesteund die een trainingskamp in het buitenland wilden doen maar daar niet de financiële middelen voor hadden.”

Sinds wanneer bestaat de Vriendenkring Thialf?
“Eerst was er een stichting die zich tot doel stelde een kunstijsbaan in Noord-Nederland te realiseren. Dat is voor Heerenveen in 1967 gelukt. Daaruit is toen de Vriendenkring Thialf uit voortgekomen. Deze had als doel de nieuwe kunstijsbaan te ondersteunen. Toen Thialf een commerciële instelling werd, is de doelstelling van de Vriendenkring wat gewijzigd: men richt zich nu meer op de gebruikers van de kunstijsbaan, en niet meer op de kunstijsbaan op zich.”

Hoeveel donateurs heeft de Vriendenkring Thialf?
 “Op dit moment zo'n 700. Maar het aantal wisselt wel eens wat. We doen ons best om meer donateurs te krijgen. We proberen op verschillende manieren de mensen te bereiken, maar, het moet gezegd, onze naamsbekendheid mag wel wat groter. We hebben wel een PR team dat regelmatig folders verspreid. Deze liggen ook bij de kassa van Thialf en op die manier proberen we meer mensen te werven. In het verleden hadden we ook een informatiebulletin  'In en om Thialf' met daarin alle relevante informatie over openingstijden, entreegelden enz. Thialf komt nu zelf met een informatie flyer en daarom zijn wij dit jaar met dit bulletin gestopt. Alle schaats verenigingen heb ik in het verleden aangeschreven met het verzoek informatie over de Vriendenkring Thialf te plaatsen in hun clubblad, maar, op jullie na, heeft er niemand gereageerd. Sterker nog : er was zelfs een vereniging die meende dat het om een advertentie ging en die mij een stevige rekening stuurde. Gelukkig kon ik dat met een telefoontje weer recht zetten.
Overigens komen de donateurs die we hebben niet alleen  uit de buurt van Heerenveen, we hebben ook donateurs in het buitenland, in België bijvoorbeeld en zelfs op Aruba.”

Heb je er zelf ook wat aan als je donateur wordt?
“Je betaalt minimaal €9,09 per jaar en daarmee ondersteun je allerlei zaken waar je als schaatser  voordeel van kunt hebben. Maar los daarvan krijg je ook korting op de entree. Een tienrittenkaart voor een donateur kost bijvoorbeeld geen €57, maar slechts €50. Dat scheelt dus behoorlijk en dan heb je het geld er al bijna in 1 keer uit. Bovendien krijg je als donateur een uitnodiging voor de jaarlijkse 'vriendenbijeenkomst' met altijd een interessante spreker : Heinze Bakker, Henk Kroes, Henk Gemser zijn al eens spreker op zo'n avond geweest. Wie er dit jaar komt, is nog niet zeker, maar de avond zal begin april 2011 gehouden worden  en is altijd in Thialf.”

Wat heeft u zelf met schaatsen?
 “Ik ben zelf gaan schaatsen omdat mijn kinderen schaatsten. We hebben 2 dochters en 1 zoon en ze schaatsten op een gegeven moment alle drie. Vooral de meiden waren heel enthousiast en deden ook wedstrijden. Ze hebben allebei ook trainingsdiploma's gehaald: Suzanne het ST-3 en Annemieke het ST-4. Overigens vind ik dat de IJsster een prima corps aan trainers heeft. Ze zijn allemaal gediplomeerd en dat is lang niet bij elke schaatsvereniging zo. Annemieke woont en werkt nu als advocaat in Utrecht en geeft even geen training meer, maar Suzanne geeft nog steeds de volwassenen op zaterdagmorgen les. Mijn man was eerst voorzitter van de Hardrijders Club Heerenveen en is nu secretaris van het bestuur van de KNSB. Ikzelf was een tijdlang contactpersoon Opleidingen van het Gewest. Ons hele leven staat dus min of meer in het teken van schaatsen. Het bestuur van de Vriendenkring Thialf heeft mij zo'n 10 jaar geleden benaderd om Jeen van de Berg als voorzitter op te volgen, zeer eervol en een uitdaging en vandaar dat ik dit nu doe.”

Thialf haalt regelmatig de krant in verband met verbouw- of zelfs nieuwbouwplannen. Hoe ziet u de toekomst van Thialf?
“Wij zijn een onafhankelijke organisatie en staan los van de ijsbaan Thialf : dat is een zelfstandig opererend  bedrijf. Wij proberen echter ervoor te waken dat het belang van de recreatieve schaatser niet al te veel te kort komt bij de verbouwplannen. We hebben regelmatig contact met de directie van Thialf, wisselen van gedachten en geven onze mening. Zo hebben we ooit de directie erop geattendeerd dat de verlichting buiten naar onze mening onvoldoende was. Dat hebben ze toen in hun aanpassingen meegenomen. Ook geven we kleine irritaties van schaatsers door en dan is het aan hen om wat met die kritiek te doen. Complimenten worden ook regelmatig gegeven aan de huidige directeur Jarko Nieweg.”

Heeft u nog een tip voor de regelmatige Thialf bezoeker?
(lachend) “Word donateur van de Vriendenkring! Hoe meer donateurs, hoe meer wij kunnen doen voor de verschillende soorten schaatsliefhebbers.”

Marlies de Jong